Nieuwsbrief Augustus 2016

Nieuwsbrief Vereniging Volkstuinhouders Het Genderdal

 

Beste Medetuinders,

 

Na enige tijd zonder nieuwsbrief pakken we de draad weer op .  Van verschillende kanten vernemen we dat dit jaar geen goed tuinjaar is. Helaas! Weinig oogst, veel regen en zelfs tuinen die flink onder water hebben gestaan! Dat is erg jammer, maar helaas kan niemand het weer beïnvloeden! In deze nieuwsbrief een paar noodzakelijke aandachtspunten, maar ook een mooie bijdrage van ons lid Marianne die een mooi gesprek heeft  gehad met Tinus Sleegers!

 Gemeenschappelijke paden  en heg bijhouden

In voorgaande  nieuwsbrieven hebben we al  aangegeven dat de gemeenschappelijke paden (en eigen paden) goed moeten worden bijgehouden. Dit betekent dat de paden regelmatig schoon gemaakt  moeten worden.  De afspraak is dat ieder zijn deel doet.  We vragen opnieuw om dat bij te houden. Maak hierover goede afspraken met je tuinbuurman.  Regelmatig bijhouden zorgt ook uiteindelijk voor een schoon pad en minder onkruid.

 

Als je tuin aan de heg (omheining) grenst moet je deze ook bijhouden aan de binnenzijde, door regelmatig te snoeien. Als je een heggenschaar nodig hebt, kun je hiervoor bij het bestuur terecht!

Onkruid bestrijden volkstuincomplex

De gemeente Eindhoven heeft een brief gestuurd naar het bestuur waarin de gemeente aandacht vraagt voor het bestrijden van onkruid.  De gemeente heeft meerdere meldingen gehad dat op volkstuincomplexen (in het algemeen) gebruik wordt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. De gemeente wijst er op dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen niet is toegestaan. Vanuit het bestuur  zijn er geen concrete  aanwijzingen dat dit op ons complex ook gebeurt, maar we willen dit zeker onder de aandacht brengen. Daarbij kunnen we ook verwijzen naar ons huishoudelijk reglement.  Hierin staat dat chemische bestrijdingsmiddelen niet zijn toegestaan! Als je hierover vragen of opmerkingen  hebt kun je terecht bij het bestuur!

 

Aan het woord is…….

Aan het woord is Martien (Tinus) Slegers. 91 jaar.  Hij is het oudste lid van onze Volkstuinvereniging.

Samen met zijn  vrouw hebben ze 6 kinderen, 9 kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen.

Als je 91 jaar bent heb je veel meegemaakt en Tinus praat graag. Over vroeger maar ook over vandaag.  Vorig jaar december waren ze 70 jaar getrouwd. Daar hebben ze met de hele familie een mooi feest van gemaakt. Met een felicitatie van de koning, een bezoekje van de burgemeester en een feest met zanger John de Bever.  En er is ook flink gedanst.

Over vroeger komen dan de verhalen hoe anders het was. Dat hij gewoon in de achtertuin van zijn huis twee varkens hield. Een voor de slacht en een voor de verkoop.  En niemand die er iets van zei. Je leefde veel meer samen en deelde alles.  Op de volkstuin werden vroeger ook dieren zoals varkens gehouden maar uiteindelijk werd dat verboden.

Hoe lang hij al een moestuin heeft weet hij niet meer precies. Maar toch zeker 30 jaar.  De laatste jaren doet hij het wat rustiger aan in verband met zijn rug en ook de jaren gaan tellen.

Vroeger had hij een twee keer zo grote tuin waar hij vooral de gewone groenten zoals bonen, bieten en wortelen  teelde en aardappelen en  aardbeien. Dat ging wel op met zo’n groot gezin.

Een jaar hadden ze veel last van muizen. Hij had een wat mopperende buurman. Toen heeft ie een bordje gemaakt met MUIZEN → naar de tuin van de buurman. Hij moet er zelf nog om lachen.  Vrolijk vertelt Tinus verder. Over een oude voorzitter die alleen maar bloemen kweekte. Voor de verkoop op de veiling. En dat er vroeger ook wel eens met de leden een feestje werd gevierd.

Tegenwoordig brengt Tinus wat minder tijd op de tuin door ook omdat de gezondheid van zijn vrouw achteruitgaat. Ze is 90 jaar en wordt vergeetachtig. Zij heeft vroeger altijd gekookt maar nu doet Tinus dat. En als ie gekookt heeft kan ze daar heerlijk van smullen. Zeker van de zelf verbouwde groenten.

Als volkstuinvereniging zijn we er trots op dat Tinus al zo lang lid is van onze vereniging en nog zo actief op zijn leeftijd.

We hopen dat hij nog een paar jaar kan genieten van zijn moestuin. En wij van zijn vrolijke verhalen.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbrieven. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.