Nieuwsbrief September 2016

 Nieuwsbrief Vereniging Volkstuinhouders Het Genderdal

 Beste Medetuinders,

 Het seizoen nadert alweer zijn einde.  Er kan nog voldoende  geoogst worden en de tuinen geven nog genoeg werk,  maar het is toch al weer september.  De tijd gaat erg snel!

 Natte tuinen,  droge tuinen

Dit jaar hebben we veel wateroverlast gehad op de tuinen. In de  lente en vroege zomer is er veel regen gevallen.  Een aantal tuinen hebben zelfs flinke wateroverlast gehad.  Dit is erg vervelend, maar door een goede afvoer van het regenwater kan dat voor volgende seizoenen wellicht verbeterd  worden.

De makkelijkste manier om dat te doen is een greppelgraven die afloopt lichting de Gender. Voor de tuinen die niet aan de gender liggen is dit wat lastig, omdat de geul dan via ander tuinen moet lopen.  Er zijn echter meerdere tuinen bij elkaar die vaak last hebben van water dat blijft liggen op de tuin.

Wanneer je van plan bent om hier iets aan te doen, doe dat dan in goed overleg met je buren! Probeer samen een oplossing te bedenken en ga ook samen aan de slag.  Het is niet de bedoeling dat lid  zonder overleg een greppel gaat graven in andere tuinen. Maak daarnaast ook samen afspraken voor het onderhoud van de greppel.  Als je niet weet wie je tuinbuurman of buurvouw is en wil je graag in contact komen, kun je bij het bestuur terecht.

Slakkenoverlast

We hebben al eerder tips gegeven over het tegengaan van slakken. In deze nieuwsbrief een herhaling. Mocht je zelf nog aanvullende tips hebben, dan vernemen wij dat graag.

 

  • Maak schuilplekken:  neergelegde dakpannen, bloempotjes, halve kokosnoten, koolbladeren, halve pompoenen, halve citrusschillen, rabarberbladeren, planken, stenen. Deze kun je  op een slakkenrijke plaats leggen. ’s Morgens trekken ze zich hieronder terug en kun je het ongedierte van de onderkant afplukken.
  • Controleer tuinafval en mulch regelmatig: daaronder zitten slakken graag.
  • Op droge grond kunnen slakken zich moeilijk verplaatsen. Door herhaaldelijk oppervlakkig schoffelen droogt het bovenste laagje van de grond uit.
  • Trek slakkeneters aan: lijsters, eksters, kraaien, spreeuwen, merels, egels, loopkevers, duizendpoten, spitsmuizen, kikkers en padden, hagedissen, sommige insecten (loopkevers, glimwormen, libellenlarven) en enkele spinnen en spinachtigen (o.a. de hooiwagen).
  • Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op je paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen
  • Bescherm jonge plantjes door er een scherpe plastieken rand rond te plaatsen, bijvoorbeeld een plastic fles of een potje zonder bodem
  • uiaftreksel:1 doorgesneden bol koken in 1,5l water, laten afkoelen en zeven, 250cc van dit mengsel mengen met 8 à 10l water.  Op je groenten spuiten; de geur dringt enigszins door in de bladeren; herhalen in geval van regen.  Je kunt dit lookwater ook in het voorjaar dubbel zoveel aanmaken en dan in porties van 250cc diepvriezen.  Zo heb je een voorraad voor de hele zomer.       (bron: www. Velt.be)

Tot slot: gebruik geen gif / chemicaliën! Dit is niet toegestaan!

 

Nog wat tips voor een gezondere tuin

Wisselteelt en het voorkomen van ziektes.

Ook Wisselteelt hebben we vaak aan de orde gesteld. Vooral het poten van aardappelen mag nooit tweemaal op dezelfde plek ! Na 3 jaar (of  beter zelfs 4 jaar) kun je weer aardappel poten op een stuk grond dat je eerder hebt gebruikt voor aardappelen.  Als je dat niet doet zal de grond uitputten en hebben schimmels en ziekten kans om te ontwikkelen. Ook merk je dat de opbrengst steeds slechter wordt. (ondanks  eventuele bemesting) Doe dit ook met andere groenten.  Bijvoorbeeld peulen en andere peulvruchten zorgen ook nog eens voor extra stikstof in de grond. Hier hebben andere planten het volgende jaar weer profijt van.

Nachtschade en koolplanten

Zorg dat je loof van nachtschade-planten niet op de compost hoop gooit, maar neem het mee naar huis (tomaten, aardappelen, paprika en aubergines).  Dit om  Phytophthora tegen te gaan en andere ziektes die in de plant kunnen zitten.

Neem ook de wortels van koolgroenten mee naar huis.  Dit vanwege de schimmel die knolvoet veroorzaakt.

Knolvoet is een wortelziekte die voorkomt bij koolplanten zoals bloemkool en broccoli.  De boosdoener bij deze ziekte is een schimmel die in de grond leeft. Als de sporen van die schimmel bij de wortels van een kool terecht komen, gaan ze kiemen. Zodra de kiemen in de wortel terecht komen, gaan ze zich delen. De wortels krijgen dan knobbelvormige verdikkingen. De sporen van de schimmelziekte zijn heel hardnekkig. Ze kunnen wel 20 jaar overleven. Plant dus ook geen koolplanten jaarlijks op dezelfde plek.

 

Reageren?

Mocht je willen reageren op de nieuwsbrief? Dat kan! Je kunt altijd terecht bij een van de bestuursleden, of een mail sturen naar volkstuinvereniginggenderdal@gmail.com

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbrieven. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.