Nieuwsbrief November 2016

Nieuwsbrief Vereniging Volkstuinhouders Het Genderdal

 Beste Medetuinders,

n deze nieuwsbrief belangrijke informatie over de ledenvergadering 2017!  Ook deze keer  weer een leuke en interessante bijdrage  van ons lid Marianne Matthijssen!

Te koop (herhaling)

De leden van het bestuur hebben het erg druk gehad de laatste tijd, met opruimwerkzaamheden van tuinen en de opslag van de vereniging.    In de vorige nieuwsbrief hebben we een aantal spullen te koop aangeboden.

Hier onder staan de spullen die in de vorige nieuwsbrief stonden. Er  zijn al wat spullen weg, maar je kunt altijd contact opnemen om te vragen wat het bestuur nog in de aanbieding heeft!

 

5 batsen, 8 harken, 2 verticuteerharken, 3 voremakers, 1 heggenschaar,1  bbq,  5 parasols, 1 bijl, 1 riek, 6 drietanden, 6 schoffels, 1 bezem, 1 veger,  1  hak, 1 onkruidbezem, 2 grasharken, 1 grote moker, 2 kantjesknippers, 1 olielamp, 1 stretcher, 1 kinderhekje, 1  kantjes afsteker, tuinstoelen, tuintafels, tonnen, tuinslangen, klein tuingereedschap en tegels.

Mocht je interesse hebben, neem dan contact op met een van de bestuursleden of reageer  door een mail te sturen (zie verderop in deze nieuwsbrief).

Opzeggen volkstuin?  voor 1 december (herhaling)

Natuurlijk hopen we dat iedereen ook  volgend jaar bij de vereniging blijft. Wil je toch stoppen, laat dat dan voor 1 december dit jaar  nog schriftelijk weten. Als je na 1 december opzegt moet je de huur en contributie voor het volgende seizoen gewoon betalen namelijk  (dit is opgenomen in het huishoudelijk reglement).

Ledenvergadering 2017

Noteer alvast in de agenda: de ledenvergadering 2017  zal plaatsvinden op maandag 30 januari 2017  om 19:30.  De officiële uitnodiging zal nog in december worden verstuurd.

 

Bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

We kennen allemaal de bijenkorf. Met een bijenvolk, koningin en werksters die heerlijke honing maken. De Honingbij.

Maar er zijn ook ruim 300 soorten solitaire bijen.  De naam zegt het al. Dit zijn bijen die alleen leven.

Zij spelen een belangrijke rol als bestuivers van bloemen en planten.

Anders dan de honingbij,  maakt elk vrouwtje  een eigen nestholte waarin ze tijdens het voorjaar voor nageslacht zorgt. Die nestholte kan gemaakt worden in een zelf gegraven gangetje in de grond, in een holle stengel, in dood hout of andere holle ruimtes.

Het vrouwtje legt in haar nestholte in cellen een stuifmeelvoorraadje aan met een eitje erop en sluit de cel dan af met speeksel en aarde. Tot slot legt ze in cellen het dichtst bij de uitgang onbevruchte eitjes waaruit zich uitsluitend mannetjes zullen ontwikkelen. Hierna sterft de moederbij.

De larven leven van het voorraadje  stuifmeel, overwinteren in de cellen en verpoppen zich het volgend voorjaar. In het voorjaar komen eerst de mannetjes naar buiten en daarna de vrouwtjes die meteen worden bevrucht. Dan begint de cyclus opnieuw.

 

Solitaire bijen nestelen in de buurt, binnen een straal van 50 meter, van bloemen en planten. Iedere soort heeft een aantal planten waar ze dol op zijn.

Een tip dus om naast het ophangen of plaatsen  van een “bijenhotel” ook een stukje op de volkstuin in te zaaien met bloemen.

Op internet vind je bouwtekeningen en ideeën om een bijenhotel zelf te maken.Reageren?

Mocht je willen reageren op de nieuwsbrief? Dat kan! Je kunt altijd terecht bij een van de bestuursleden, of een mail sturen naar volkstuinvereniginggenderdal@gmail.com

Met vriendelijke groet,

Het bestuur.

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbrieven. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.