Nieuwsbrief April 2017

 •  Nieuwsbrief Vereniging Volkstuinhouders Het Genderdal Beste Medetuinders,

   Inmiddels is het voorjaar weer aangevangen en is iedereen druk bezig met planten. Alvorens de gebruikelijke informatie middels deze nieuwsbrief met jullie te delen, eerst een huishoudelijke mededeling. Johan van der Wiel is vanwege ziekte de komende tijd niet in staat zijn werkzaamheden als secretaris op te pakken. Wij wensen Johan beterschap en een spoedig herstel toe. Voorlopig nemen Henry Beekman en Trix Iwema zijn werkzaamheden waar.

  Onkuidvrij zijn van de tuin

  Veel leden zijn al weer goed bezig op de tuin. Er wordt gespit,  gezaaid en geplant. Toch willen we iedereen er even op wijzen dat de tuin onkruidvrij moet zijn op 15 mei.  Deze datum is opgenomen in het huishoudelijk reglement.  Het huishoudelijk reglement is te raadplegen op de website van de tuinvereniging:

  www.volkstuinengenderdal.nl

  Water nodig?

  Er zijn al enkele leden die het bestuur benaderd hebben om de tonnen op zijn of haar te laten vullen met water. Uiteraard kan dit (tegen een vergoeding, zie hiervoor de vorige  nieuwsbrief) Wil je ook een ton laten vullen? Neem dan per mail contact op met het bestuur. We zullen dan op één nader te bepalen  zaterdag de tonnen vullen.

   Tuingereedschap

  We hebben tuingereedschap in de aanbieding.  Kun je nog iets gebruiken? Neem dan ook even per mail contact op met het bestuur.  Geef aan wat je nodig hebt, dan kunnen we nagaan of we het in voorraad hebben. Het navolgende stuk, hebben we ontvangen van één van de leden. Theo, bedankt voor deze aanvulling en tips.

  Tomaten te planten in de kas

  Planttijd: eind april, begin mei.

  Status van de tomatenplant in de pot : eerste bloemtrosje net zichtbaar

  De grondvoorbereiding (verhoog de bodemtemperatuur).

  Neem de tijd voor de grondvoorbereiding, om de grond los te maken en te bemesten.

  Maak droge grond wel eerst wat vochtig, maar niet (te) nat. Doe dit voor de grondbewerking en bemesting. Een iets vochtiger grond zal wat trager opwarmen, maar geeft ’s nachts minder snel zijn warmte af.

  Strooi  80 gram per m² van een samengestelde minerale meststof, bv 12-8-16, of 150 gram per m² van een organische handelsmeststof bv 6-3-12. Dit is voldoende als er de grond ieder jaar ook voorzien wordt van compost of stalmest en er vanaf de derde tros aan bijbemesting gedaan wordt. Specifiek voor tomaten strooien we op lichte grondsoorten nog wat extra kalium voor een betere kwaliteit en kleuring van de vruchten? Strooi zo’n 45 gram per m².Werk alles zeer goed in.  Maak  de grond goed los. Dit bevordert de opwarming van de grond.

  Als alles klaar is dekken we af met een plastic folie, zo warmt de grond sneller op. Na een paar dagen kan je planten.

 • Hoe te planten?Maak de potkluit  voldoende vochtig (de planten enkele uren vooraf water geven ofwel de potten water laten opzuigen).Maak een voldoende ruime plantput. Plaats de potkluit daar in. Vul aan met aarde tot je even hoog zit als de potkluit en druk met de hand aan. Aarde op de potkluit vermijden de eerste weken. Dit doet de mogelijkheid ontstaan dat er sporadisch een stengel net boven de grond gaat rotten door verschillende varianten van voetziekten. Dit is zeker van belang bij komkommers, paprika en meloen die gevoeliger zijn dan tomaat voor voetziekten

  De bovenkant van de potkluit zit iets dieper dan het omringende grondniveau, zo ontstaat er een klein putje rondom de plant. Op die manier wordt het makkelijk om de plant aan te gieten met, bij voorkeur, lauw water. Tomaten verdragen wel wat in verband met de temperatuur van het water, maar koud en te veel water aangieten bij komkommers en meloenen kan de wortels onmiddellijk doen afsterven.

  Enkele weken later, als de plant goed ingeworteld is, de stengel harder en beter bestand tegen voetziekten is, kan het putje rondom de plant dicht gedaan worden, waardoor er nu ook kasgrond tegen de stam zal komen. Maar noodzakelijk is dat  niet. Een wijd verbreid gebruik bij volkstuinders is het plaatsen van een lege plastic plantpot voor de wortelkluit. Hierin geeft men de plant water. Geen water direct op de wortelkluit gieten.

  Tijdens de groei de plant bijmesten door een handje  koemestkorrels in de plastic pot te strooien. Begin hiermee na het derde bloemtrosje. Als de korrels na enige dagen zijn opgelost opnieuw bijvullen.

  Reageren?

  Mocht je willen reageren op de nieuwsbrief? Dat kan! Je kunt altijd terecht bij een van de bestuursleden, of een mail sturen naar volkstuinvereniginggenderdal@gmail.com

  Met vriendelijke groet,

  Het bestuur.

   

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbrieven. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.